Wiiiihoooo, äntligen lansering – Det hon aldrig sa

Ikväll firar jag att jag har skrivit klart min bok – Det hon aldrig sa. Att lanseringen infaller just den 7:e september 2018 är av extra betydelse för mig. Anledningen till det är att hela berättelsen startar upp just precis den här fredagen, för sex år sedan.

Boken handlar om min relation till min mamma. Vår tid tillsammans med varandra, med mina syskon och pappa. Och hur jag letar efter svaren till varför hon en dag ”bara” lämnar oss – för all framtid! Hon gick ifrån oss tillsynes lika enkelt som om hon hade gått ut genom ytterdörren. Och hon gjorde det lika oväntat som om det var jag som hade gjort detsamma…

Foto: Daniel Boquist

Att skriva har hjälpt mig medan jag har sökt mina svar, texterna har funnits där när jag har försökt att förstå det som först tedde sig obegripligt. Efter en evinnerlig insats av engagemang och med tid landade jag tillslut i någon slags märklig logik. Det var också under vägens gång, som jag förstod, att det här höll på att bli en berättelse värd att berätta för flera.

Jag har lyft på stenar, samlat pusselbitar, hanterat känslor och besökt inre rum. Jag har lärt känna den psykiska ohälsan. En av vår tids vanligaste folksjukdomar. Men som det fortfarande talas för lite om, och dessutom ofta felaktigt. Tack vare att jag skrev under tiden som jag sökte svaren, delar jag med mig till läsaren av de erfarenheter som jag själv fick på vägen. Kunskaper som jag personligen inte hade en aning om tidigare. Tyvärr.

 

För mig skulle det idag förmodligen bli omöjligt att skriva om samma bok igen. Dels för att de känslor som jag var i då, är så starka att jag tror att det endast kan beskrivas korrekt när man befinner sig i dem. Och dels för att jag delvis är en annan person idag, formad av livet. Jag kan inte skaka fram den där naiva och förskonade versionen av mig själv igen. För hon finns helt enkelt inte längre kvar…

Min starkaste drivkraft för att färdigställa den här boken – Det hon aldrig sa – har varit kärleken! Jag önskar att det är den som når ut starkast när berättelsen får sina läsare. Jag hoppas också att min berättelse kan göra att vi blir fler som får insikt i den psykiska ohälsans värld. Att vi belyser, omtalar och hanterar den. Ju mer, desto bättre. Förhoppningsvis kan vi då bli ännu bättre på att se varandra. Se varandra på riktigt. Ser förbi det ögat först ser.

Med kärlek

Helena Reje

 

Foto: Daniel Boquist

 

  • Från och med idag fredag 7:e september kan du även köpa boken här