Tankar kring halsring

Halsring är så mycket mer än bara en ”skrajrem” tycker jag. Visst är en halsrem ett bra sätt att undvika att ta en ung häst för mycket i munnen eller hålla i sig i när hästen gör något som ryttaren inte hade räknat med. Men jag tycker även att den har fler bra syften än så. Jag tycker att halsringen är ett fantastiskt bra hjälpmedel för att hjälpa ryttaren och även hästen ska finna sin egen balans. Där ingen part stör den andra utan istället kan koncentrera sig på att hitta den egna balansen, och utifrån det, det gemensamma samspelet.

Själv älskar jag halsrem, haha! Och jag uppmuntrar gärna mina elever till halsring då jag upplever att en låg och stadig hand underlättar för ryttaren att känna var hen har hästens kropp. På så sätt blir utgångspunkten att vi arbetar hästen bakifrån in i handen inte bara teoretisk utan även sammankopplad med en ridkänsla. Och som vi alla ryttare säkert är bekanta med, är det alltid lättare när man väl har fått smak på en känsla, (En sådan där som man kan leva på hela veckan… 😉 ), att hitta dit igen. Kanske blir det redan nästa gång, eller den tredje eller den tjugofjärde… Oavsett när, har vi hjälpt oss själva (och hästen) lite på traven.

Hoppas ni får en fortsatt härlig lördag!

Pernilla får ofta rida med halsring. Här rider hon ponnyn Bob med ytterhanden sluten kring både tygeln och halsringen.